De Gentse boekentoren – een modernistisch meesterwerk

Een beschermd cultuurmonument uit het tijdperk van het modernisme. Een stukje cultureel erfgoed dat niet alleen esthetische waarde heeft maar dat ook veel Gentenaars als een belangrijk onderdeel van hun stad en hun indentiteit beschouwen. Dat is de Gentse boekentoren- een symbool van kennis en cultuur.

De bouw van dit staaltje modernistische architectuur startte in 1936. Het betonnen gebouw heeft 20 verdiepingen, 4 kelderverdiepingen, een belvédère als uitkijkplatform en is 64 meter hoog. Het is het werk van de Belgische architect Henry van de Velde.

Henry van de Velde was een Belgische architect, kunstschilder en vormgever. Van 1926 tot 1936 doceerde hij Toegepaste Kunsten en Bouwkunst aan de universiteit in Gent. Op de leeftijd van 70 jaar werd hij gevraagd om een nieuwe universiteitsbibliotheek in Gent te ontwerpen. Als locatie van het gebouw koos hij het hoogste punt van de stad- op de Blandijnberg, het voormalige De Vreesebeluik, ook de Cité Ouvrière genoemd. Zijn droom was een toren, een goede opslagplaats voor boeken en tijdschriften te ontwerpen die als baken van de wetenschap en symbool van wijsheid en kennis zou dienen.

In het begin was de toren als universiteitsbibliotheek gedacht die meer dan 2 miljoen boeken zou herbergen. Zo is het tot nu toe gebleven. De grote leeszalen zijn op het zuiden gericht om er meer en optimaal licht te hebben. Op het noorden bevinden zich de handschriftenzalen waar de schriften tegen het schadelijk zonlicht zijn beschermd.

De boekentoren van de Velde is de vierde toren van Gent na de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskathedraal en het Belfort waarvoor Gent bekend is. De architect koos een constructie uit beton, en de sokkel is met arduin bekleed. Zo laat van de Velde zich door de moderniteit inspireren. Voor de vorm van de toren koos hij de vorm van een Grieks kruis als symbool van de verbinding tussen hemel en aarde, tijd en ruimte.

Het indrukwekkend gebouw – een belangrijk symbool van de universitaire stad Gent – is zeker en vast een van de bezienswaardigheden die je zeker moet bezichtigen. Een erfenis waarop Vlamingen en Gentenaars trots mogen zijn!

FacebookGoogle+

Geef een reactie