De mop: een manier om de waarheid te zeggen

Zoals jullie weten zijn België en Nederland buurlanden. Maar weten jullie ook dat er veel moppen zowel over de Nederlanders als over de Belgen worden verteld? Als buitenlander ben ik er wel benieuwd naar wat ze van elkaar vinden.

Begin

In de ogen van de Nederlanders zijn de Belgen voornamelijk dom. Ze hebben eigenlijk helemaal geen hekel aan de Belgen. Ze vinden hen zelfs meestal sympathiek maar ze zien hen gewoon als een beetje dom. De Belgen beschouwen de Nederlanders als gierige, luidruchtige, arrogante en onhygiënische mensen. Volgens hen hebben de Nederlanders een heel raar accent en ze zijn altijd bereid om meteen te zeggen wat ze denken. Als je hoort: “Wat heb je een lelijke jurk aan vandaag!”, is dat helemaal niet aangenaam maar een Nederlander kan het gewoon tegen je zeggen omdat ze heel direct zijn.

Elk land bedenkt zijn eigen grappen en moppen over zijn buurlanden om hen vooral in een kwaad daglicht te zetten en zichzelf als een slimmer, opener en beter volk te presenteren. De cultuurverschillen spelen een grote rol bij het bedenken van moppen.

De Belgen willen het stereotype naar voren brengen waarin de Nederlandse zuinigheid zichtbaar wordt. Dit stereotype komt duidelijk naar voren in de volgende grap: toen de Hollander de lotto gewonnen had, zei zijn vrouw dat ze de wereld wilde zien en hij kocht een atlas voor haar… Ik geef jullie nog een voorbeeld. Als je een Belg vraagt hoe een Nederlander tomatensoep drinkt, zal hij zeggen: “Warm water in een rood bord.” Nog een grappig mopje volgens de Belgen: “Waarom hebben Nederlanders van die grote neusgaten?” En het antwoord is: “Want lucht is gratis.” En weet je waarom een Nederlander altijd twee lege flessen in de koelkast heeft staan? Dat is voor de mensen die niets willen drinken.

Middenstuk

Anderzijds vertellen de Nederlanders moppen waaruit duidelijk wordt hoe achterlijk de Belgen zijn: “Waarom opent een Belg een pak melk in de winkel? Want op het pak staat: hier openen!” De Nederlanders hebben veel grapjes over de Belgische domheid, bijvoorbeeld: “Een Belg en zijn zoontje staan naar de zee te kijken, zegt het zoontje: “Kijk pappa, daar vaart een boot!”. Zegt de Belg: “nee dat is geen boot maar een hoverkraft.” Vraagt het zoontje: “Oh… hoe schrijf je dat, pappa?”. Waarop de Belg reageert: “Oh nee het is toch een boot!”

Waar komen deze stereotypen vandaan? Misschien omdat de Nederlanders en de Belgen elkaar niet goed begrijpen wegens de taalverschillen en verscheidene dialecten. Helaas weten we dat niet zeker. We weten alleen dat zulke mopjes al jaren bestaan en er ook nog lang zullen blijven.

Eind

Door Svetoslava Petkova en Yoana Petrova

FacebookGoogle+

Een gedachte over “De mop: een manier om de waarheid te zeggen

Geef een reactie